Varukorg
Illustration av strand Nakenbad och nudiststrand

Sveriges bästa nakenbad

Göteborg • Stockholm •  Skåne • Blekinge •  Dalarna •  Halland •  Jönköping •  Kalmar •   Kronoberg •   Uppsala •   Västmanland •  Östergötland •  Uppland • 

Det finns få saker som är så härligt som att bada naken. I Sveriges vackra landsbyggd med över 100 000 sjöar, samt på våra långa kuster, kryllar det av spontana och officiella nakenbad. Nedan listar vi Sveriges absolut populäraste nakenbad. Upplever ni att vi har missat någon? Vänliga kontakta oss på vårt kontaktformulär.

 

Vad är en naturist eller en nudist?

Många gånger är uttrycken utbytbara och bero vart i världen man befinner sig, Men de allra flesta är överens om att naturist är det föredragna uttrycket. För väldigt många är naturism en spirituell upplevelse som tillåter att koppla bort från den moderna världen. Det är en möjlighet att få vara fri och en del av naturen igen. Det handlar egentligen inte så mycket om att just vara naken. Ordet nudist har fått en negativ underton. Många gånger då de kopplats till blotteri eller exhbisionism. I slutändan är de bara ord och har bara den mening vi ger dem. Det finns många anledningar till varför personer väljer att vara nakna. Det kan vara en viktig del i ens arbete för att acceptera och älska sin kropp. En så enkelt som att du vill ha en jämn bränna utan tanlines. En del personer föredrar att kalla sig själva nudister, andra naturister och folk som använder båda.

 

Är det lagligt att sola naken i Sverige?

Att vara naken i naturen kan vara en befriande och stärkande upplevelse. Att sitta handfängslad i en polisbil är inte lika befriande. Vad säger svensk lagstiftning om att bada naken?

Det finns ingen svensk lagstiftning som förbjuder att bada naken. Så länge du befinner dig i ett nakenbad eller är ensam kan du lugnt njuta av solens varma strålar och låta havets svalkande smekningar bära din nakna kropp. Men detta betyder inte nödvändigtvis att du kan klä av dig i vilken strand som helst. I Sverige får man inte göra saker som kan väcka anstöt. Detta kan leda till en anmälan för så kallat förargelseväckande beteende. Men för detta krävs det uppsåt. Så om du hittat en lugn avskild plats vid någon sjö kan du tryggt ta dig ett dopp. Men undvik att bada naken i fontänen på torget!

 

Solskydd är viktigare än någonsin när du är naken!

Var en en bebis senaste gången du sprang naken på stranden? När man är naken träffar solens strålar områden på kroppen som vanligtvis inte ser dagens ljus. Smörj ordentligt med solkräm med en hög solskyddsfaktor. Det sista du vill göra är att bränna dina känsliga områden!

 

Finns det regler på en nudiststrand?

Innan man besöker en nudiststrand för första gången finns det några saker värda att tänka på. Med dessa enkla förhållningsregler blir ditt nakenbad en lyckad upplevelse:

 

Fotografera aldrig andra personer utan deras medgivande

Behövs detta sägas? Tyvärr, ja!

Självfallet är det ok att ta minnesbilder från din eller er stund på stranden. Men visa respekt för andra besökare. Se till att ingen oanade person dyker upp i bakgrunden på din bild. Ta för den delen inte bilder på personer på nakenstranden om du inte har fått ett OK från dem.

 

Kom inte i grupp om ni inte ska bada nakna

Kommer ni i grupp och ingen planerar på att nakenbada kan det vara artigt att gå till en vanlig så kallad textilstrand istället. En grupp personer som sitter påklädda i ett nakenbadsområde kan göra det obekvämt och skrämma bort evenutella nakenbadare. Då många nakenbad är inofficiella riskerar män även att nakenbadare slutar gå. Att vara ensam nudist på stranden kan trots allt kännas otryggt.

 

Tvinga inte andra att klä av sig

Vi rekommenderar att undvika nakenbad om man inte är nudist. Men detta betyder inte att man måste vara naken i ett nakenbad. Speciellt inte om man kommer med personer som planerar att ligga nakna i solen. Alla är inte bekväma med att klä av sig, så pressa inte någon att göra det. I slutändan är våra sjöar och stränder till för alla.

 

Ta med en handduk att kunna sätta dig på.

Vissa nudistområden kan ha offentliga bekvämligheter såsom grillplats och bänkar. När du använder dessa är det hövligt att klä sittplatsen med din handduk. Precis som maskinerna på gymmet.

 

Lämna rent och skada inte natur

Att lämna områden, saker och människor i våra liv åtminstone lika bra som när vi fann dem är lite av en gyllene regel för många av oss. Desto viktigare är det att hålla reda på påsar, burkar och diverse i många avskilda nakenbad. Ibland kan det vara en bit till närmsta papperskorg. Så ta med en plastpåse för att samla in saker som du ska slänga efteråt såsom burkar och flaskor.

 

Karta över svenska nakenbad för 2023!

Nedan hittar du en karta där vi har markerat alla nakenbad som nämns i denna artikel. Utforska kartan för att se vilka nakenbad som befinner sig nära dig, eller planera en roadtrip till det badet som lockar dig mest!

Göteborg med omnejd

Smithska Uddens nakenbad

Detta populära nakenbad är ett officiellt nakenbad i södra Göteborg på halvön Näset. Nakenbadet befinner sig ett stenkast från parkeringen och en kort promenad från busshållplatsen “Näset”.

På Smithska Uddens nakenbad finns det två platser där folk solar nakna. Den västra (och kanske mer populära) “Stenholmen” är märkt på en klippa längs med stigen.

Ibland finner du även nakenbadare på den östra udden. Men här kan det även finnas besökare med badkläder.

Smithska Uddens nakenbad är ett vackert klippbad, så ta förslagsvis med något mjukt att lägga under dig.

Närmsta papperskorg och toalett befinner sig vid textilbadet några hundra meter bort från nakenbadet.

 

Saltholmens kallbadhus

Lite söder om Göteborg hittar du det historiska kallbadhus som invigdes för över 100 år sedan på underbara Saltholmen! Badhuset invigdes 1908 och drivs av en ideella föreningen “Kallbadhusets Vänner Saltholmen” sedan 1976.

I förbindelse till nakenbadet i Saltholmen finns parkering. Under högsäsong kan du behöva parkera en bit bort och promenera till badhuset. Du kommer enkelt till Saltholmen med buss eller med spårvagnarna 9, 11, 13 som stannar vid hållplatsen “Göteborgs Roddförening”. Det tar bara 8 minuter att promenera från hållplatsen till Nakenbadsföreningen.

Nakenbadhuset har tre avdelningar: Män, kvinnor och blandad. De tre nakenbaden har inte insyn till de andra. Damernas är den större av dem tre och har även en underbar liten sandstrand.

Nakenbadet i Saltholmen är en föreningsverksamhet som är öppen för medlemmar och dagsbesökare. Nakenbadet har som regel att medlemmar och dagsbesökare måste sola och bada nakna. En enkel liten regel som säkerställer att kallbadhuset förblir en fristad för nakenbadare!

Se Kallbadshusets hemsida för mer information om öppettider, regler, pris eller medlemsavgifter.

 

Stora Amundön

På den sydvästra udden av Stora Amundön hittar vi ett av Göteborgs mest avskilda nakenbad. Lättast är att närma sig med bil men det är däremot förbjudet att cykla eller köra motorfordon på Stora Amundön Nakenbadet är en bit från närmsta hållplats och är svår att ta sig till. Stundvis kan promenaden över klipporna och i strålande sol bli jobbig. Men målet är helt klart värt det!

Väl på plats kommer du får njuta av en underbart naken och befriande naturupplevelse! Det är utan tvekan värt besväret att ta sig ut till nudiststranden.

Det är en bit att gå till närmsta kiosk så ta med matsäck till nakenbadet. På så vis kan du njuta av att vara fritt naken i naturen och bara slappna av!

 

Mollön (Uddevalla)

Sedan länge har Mollön varit en uppskattad och välbesökt plats för invånarna i och runtom Uddevalla. Trots att det ännu inte är ett officiellt nakenbad är det vida känt som en plats dit naturister gärna vänder sig. Detta idylliska bad ligger ca 5km väster om centrala Uddevalla och det är lätt att hitta dit. 

Det finns gott om parkeringar och det ligger på gångavstånd till Unda Camping. Det tar ca 10 min att gå från parkeringen för att komma till klippbadet. Det finns även en liten sandstrand perfekt för barn att leka på.

Det finns inga soptunnor eller toaletter. Närmsta toalett ligger på Undabadet intill campingen, cirka 15 minuter gångavstånd från naturistbadet. 

Stockholm

Ågesta Naturistbad

Detta officiella nakenbad hittar du på södra sidan av sjön Magelungen i Ågesta. Udden har en sandstrand, badbrygga med stege och en härlig gräsyta för sol och picknick. Ågesta nakenbad är en riktig get-away.

Här hittar du grillplats, bouleplan, badbrygga, och en stor gräsyta för picknick och solbad! Självfallet hittar du även bänkar, toaletter och kallvattenduschar!

 

Breviksbadets nakenbad

Breviksabader är ett kommunalt bad som befinner sig en 6 km från Åkersberga. Här hittar du både textil- och nakenbadare och var båda hör hemma är högst oklart. Nakenbadet har nyligen flyttats till stenstranden, men även idag hittar man ibland nakenbadare i den sydöstra delen bland klippora

Du kommer enkelt till Nudiststranden på Breviksbadet med buss eller spårväg. Badet är en kort promenad från busstationen. Om du kommer med bil har du parkering i anslutning till badet

Vid badet finns även toalett, kiosk och minigolf med 9 hål med loopar och spiraler. Glöm inte klä på dig innan du besöker minigolfbanan!

 

Kärsön Naturistbad

I den norra udden på Kärsön i Mälaren hittar vi ett inofficiellt nakenbad. Detta spontana nakenbad är en populär badplats för nakenbad under sommarmånaderna.

Kärsöns naturistbad är ett klippbad. Så det kan vara bra att ta med något mjukt att ligga på!

Badplatsen befinner sig långt från papperskorg, toalett och kiosk. Så överväg att ta med mycket vatten och något att äta.

 

Svärdsön nakenbad / Älgö nakenbad

Sugen på ett svalkande nakendopp i Östersjön? Från Centrala Stockholm är Erstaviken nakenbad enkelt att komma till. Dessutom är den smidigt anknuten till en parkeringsplats några hundra meter bort. Denna spontana badplats brukar ligga en ca 200 meter söder om saltsjöbadet om du följer kusten. Nudistbadet på Svärdsön är en sydostlig klippstrand med utsikt mot Tyresö.

Det finns inte toaletter, kiosk, dricksvatten eller liknande i anslutning till nakenbadet.

 

Skåne

Råå kallbadhus

Råå kallbadhus drivs av den ideella föreningen rååbadarna på uppdrag av Helsingborgs stad. Det finns en bastu samt ett avskilt nakenbad. Kallbadhuset har ca 1600 medlemmar, men du kan även som gäst besöka badhuset om du är genomresande. Om du skall bada eller besöka kallbadhuset regelbundet krävs ett medlemskap.

 

Sandhammaren (Löderup)

Sandhammaren är en välbesökt badstrand med tillgång till café och toaletter. Stranden sträcker sig 3-4 km längst kusten med vackra sanddyner och ett välbehållet naturreservat med ek- och tallskog.

Hela stranden är inte en nudiststrand. Dessvärre är nakenbadet inte skyltat och kan vara svårt att hitta om där inte redan är nakna badare. Den accepterade nakenstranden börjar vid Tyke å:s utlopp och sträcker sig sedan österut tills man ser Sandhammarens fyr över trädtopparna.

 

Skanrörs Nudiststrand (Svanrevet)

I Vällinge kommun hittar du det idylliska Svanrevet på Skanörs norra udde. Vackra sanddynor beklädda med strandråg som prasslar i vinden. Stranden är av högsta kvalité och vid torget hittar du toaletter och dricksvatten.

För att nå stranden parkerar du smidigt vid Rådhustorget eller Kyrkogatan. Längst ned på Kyrkogatan finner du en stig som leder raka vägen till den norra delen av stranden. För att komma till nakenbadet viker du av mot norr, vadar en bit i grunt vatten, för att mötas av 5 km sandstrand som delas med 100-tals nakenbadare på soliga dagar.

 

Yngsjöbadets Nakenstrand (Åhus)

Denna officiella nudiststrand i Kristianstad ligger en kvarts mil från Yngsjö. Yngsjö nakenbad är vid havet och är ett naturskyddat område. Du finner soptunnor och toaletter vid i området, men tyvärr saknas dricksvatten. Så ta med rikligt med vatten!

Yngsjöbadets nakenbad ligger 500 meter från parkering och en 2,5 km från kollektivtrafiken.

 

Ålabodarna (Landskrona)

Detta är en inofficiell nakenstrand som befinner sig mellan Landskrona och Helsingborg. Parkering ligger endast 3 minuters promenaden från nakenbadet. Men kommer du men kollektivtrafik får du vara redo att promenera lite. Stranden ligger en hela 4 km bort från närmsta hållplats.

 

Knähaken Nakenbad, Helsingborg

Detta officiella nakenbad drivs och ägs av Helsingborgs Kommun och ligger söder ut mot Öresund me utsikt mot Danmark. Nakenbadet i Knähaken är en härlig sandstrand där du även har nära till toaletter, kiosk och rent dricksvatten.

 

Ribersborgsbadet - Brygga 10

Ribersborgsbadet är ett av Malmös mest besökta textilbad. Här hittar du även ett officiellt nakenbad. Nakenbadet är inte i anslutning till textilbadet med är enkelt att hitta då det är skyltat. Det ligger bortom handikappbadet. Nakenbadet är inte barnvänligt och du bör vara simkunnig då det är djupt vatten från badbryggan. Det finns tillgång till dusch och kallvatten samt toaletter. Det finns gott om plats för solning men finns tyvärr inga bänkar eller grillplats.

 

Blekinge

Almö, Ronneby

Avlägset på Almö i Östersjön finner du ett spontant nakenbad vid en vild strand. Stranden har en salig blandning av gräs, sand och klippor. Nakenbadet ligger en halv kilometer från Hajvar och tar bara några minuter att hitta. Följ helt enkelt militäranläggningen tills du når havet!

 

Dalarna

Roxnäs Udde (Falun)

Söder om Falun hittar vi en härlig liten udde i sjön Runn. Längst ut på Roxnäs Udde hittar du ett inofficiellt nakenbad med närhet till bekvämligheter som grönan ytor för sol och spring, lekplats, brygga, kiosk och kanotuthyrning!

 

Halland

Getterön i Varberg

Getterön är en liten halvö i Varbergs kommun med några få hundra invånare. Nakenbadet är ett spontant (inofficiellt) nakenbad vid klipporna på halvöns sydöstra del. Tyvärr saknar badplatsen bekvämligheter. Ta med ett glatt humör, en fika och dricksvatten för en underbar upplevelse.

 

Heden (Halmstad)

I utkanten av ett naturskyddsområde hittar du det officiella nakenbadet - Heden. Du hittar nakenbadet på södra änden av Östra Stranden, ganska nära E6 bara 5 km från Halmstad. Stranden är välskött och underhålls av Halmstad kommun. Observera att stranden är uppdelad i två delar, ett textilbad och ett nakenbad. Det finns inte tillgång till dricksvatten. Det rekommenderas att ta med eget vatten och fika. Det finns tillgång till toalettvagn samt bänkar och soptunnor vid textilbadet.

 

Lynga (Halmstad)

Detta nakenbad är inget officiellt nakenbad, utan ett spontant sådant. Du hittar nakenbadet 10 km från Halmstad, precis vid ån Skintans utlopp. Det ligger centrerat i Haverdals naturreservat och är mycket barnvänligt. Det finns parkering ca 600 meter från badplatsen. Nakenbadet har inga direkta bekvämligheter. Toalett, soptunna och dricksvatten hittar du 1 km söder om nakenbadet.

 

Långaveka (Falkenberg)

Det inofficiella, spontana nakenbadet Långaveka består av en härlig sandstrand med långgrunt vatten precis vid Suseåns mynning. Endast 200 meter från parkeringen hittar du badplatsen. På grund av Seseåns vattenflöde kan vattnet ibland vara bräckligt. Det finns tyvärr inga toaletter precis vid stranden, dessa hittar du vid parkeringen. Soptunnor är placerade nära stranden. Ta med eget dricksvatten och fika då det ej finns tillgängligt nära stranden.

 

Hökafältet (Mellbystrand / Laholm)

Endast 7 km från Laholm, I närheten av Marias Camping hittar du det officiella nakenbadet Hökafältet. För att hitta stranden går du norr om Mellbystrand. Badplatsen är uppdelad i ett textilbad och ett nakenbad. Det är en mycket barnvänlig strand med finkornig sand. Det finns även bussförbindelser till stranden, endast 20 minuter från Laholm. Toalett och soptunna finns väl till hands, men stranden saknar tyvärr dricksvatten..

 

Jönköping

Baskarpbadet (Habo)

Detta ljuvliga nakenbad hittar du i Habo kommun strax utanför Jönköping. Badet har även textilstrand och nakenbadet finner du i den norra delen av badplatsen, norr om hamnen. Den härliga sandstranden mynnar ut i ett långgrunt bad perfekt för alla åldrar. Söder om stranden hittar du parkering. Vanligtvis finns det gott om parkeringar. Skulle parkeringen vid hamnen vara full hittar du även parkeringar vid vägen längs stranden norr om hamnen. Toalett och kiosk finns i närheten.

 

Rolstorpasjön (Vaggeryd)

Rolstorpasjön består av en lång sandstrand omsluten av vackra skogsträd. Badplatsen ligger på sjöns västra sida och eftersom nakenbadet ligger mitt i skogen rekommenderas ett besök tidigt på dagen. Såvida du inte gillar skugga en varm sommardag. Stranden har även ett textilbad. För att komma till nudistbadet passerar du textilbadet och går 200 meter förbi udden till nästa bukt. Du hittar toalett, parkering, papperskorgar, bord och bänkar vid testilbadet.

 

Kalmar

Lillön, Gränsö (Västervik)

Denna pärla har funnits sedan 1940, men aldrig varit erkänd som nakenbad. På de runda klipporna brukar nakenbadare samlas varje år. Du hittar nakenbadet genom att parkera på Lillön och därifrån vandra förbi en vägbom. Efter vägbommen tar du vänsterstigen genom skogen ca 1 km fram till klipporna. Det finns ingen skylt, men brukar vara frekventa nakenbadare på plats. Det finns ett utedass nära badet i skogen.

 

Torpet/Ramsöbadet, Oknö (Mönsterås)

Denna badstrand har dybotten och är därför inte särskilt välbesökt. Du hittar badplatsen öster om textilbadet. Det är inte längre skyltat som ett nakenbad. Nakenbadet har en grässtrand med stenar längs kanten. Du hittar bord och bänkar på plats. Från Mönsterås, kör till Oknö, fortsätt sedan till den lilla rondellen och sväng höger, sedan söderut, sväng höger vid skylt ”Kaffetorpet”, följ skyltar till badplatsen. Gå sedan till vänster.

 

Värsnäs Nakenbad (Kalmar)

Värsnäs nakenbad var tidigare en kommunal badplats och var länge med i naturistförbundet. Badplatsen underhålls och drivs av NF kalmarsund. På plats hittar du en välskött sandstrand med kortklippt gräs, en stor brygga och bord med bänkar. För att hitta nakenbadet måste du passera golfbanan och svänga vänster vid skyten “Värnäsgården”. Där hittar du ett skyltat nakenbad. Du kan även hyra stuga på plats.

 

Kronoberg

Hannabadet i Markaryd (inomhus)

Varannan lördag (jämna veckor) är du som naturist välkommen till Hannabadet i Markaryd. Insläpp börjar 17:00 och stänger 20:00. Här finns ångbastu, torrbastu, bubbelpool, duschar, 25 meter lång bassäng, hopptorn, rutschkana samt kiosk och toaletter. Allt som ett badhus brukar erbjuda.

 

Uppsala

Ramsen - Fjällnora (Uppsala)

Stranden tillhör sjön Trehörningen som omringas av beteshagar, skog och vackra vandringsstigar. Gillar du att aktivera dig är nakenbadet på Ramsen det perfekta för dig då själva platsen som stranden tillhör klassas som ett friluftsområde. På västra delen av friluftsområdet hittar du nudistbadet. Du kan bland annat bada, grilla, vandra, paddla och fiska. Det finns även möjligheten att hyra badstol, kanot med pontoner, motordriven flotte för rullstolar och spark.

 

Östabadet, Tärnsjö (Heby)

I anlsutning till Östa Camping hittar du ett officiellt nakenbad kallat Östabadet. Nudistbadet har en vacker sandstrand mitt i ett idylliskt naturreservat. Nära nakenbadet hittar du textilbadet som har plats för husvagnar och husbilar, samt där det finns möjlighet att hyra stugor. Det finns gott om fri parkering vid campingen och du hittar enklast nudiststranden genom att gå genom hela campingen. Väl på stigarna finns nudiststranden skyltad. Campingen erbjuder alla bekvämligheter en bra camping erbjuden, men nakenbadet har endast en soptunna.

 

Västmanland

Kungsörsbadet (inomhus)

Kungörsbadet är ett inomhusbad. Varannan söndag mellan 15:00 och 17:00 anordnas nakenbad. Det finns ingen kiosk, så vi rekommenderar att ta med dricka eller fika. Du hittar badet på villagatan 4 i Kungsör och det kostar 50 kr / person för att besöka badhuset.

 

Östergötland

Viggebybadet (Linköping)

Norr om Linköping hittar du ett vackert naturreservat med ett officiellt nakenbad - Viggebadet. Den natursköna platsen ägs av Linköpings kommun och är välvårdad. Nakenbadet har en brygga samt två stora klippor perfekta att sola på. Önskar du att tälta finns släta gräsplättar att sätta upp tält på. Viggebybadet har grillplats med bord och bänkar och vattnet är glasklart. Det finns tyvärr inga andra bekvämligheter precis vid nakenbadet.

 

Vätterviksbadet (Vadstena)

Denna badplatsen tillhör Vadstena camping. Vätterviksbadet är en populär textilstrand som även har ett inofficiellt nakenbad norr om stranden. Campingen ligger endast 3 km norr om Vadstena. Sandstranden är finkornig och vackert långgrund vilket gör badplatsen mycket barnvänlig. Du har även tillgång till stora gräsplättar att sola på. Vadstena Camping erbjuder alla bekvämligheter en bra camping erbjuder - toalett, sittplatser, soptunnor och dricksvatten. Observera att nakenbadet inte ligger direkt ansluten till campingen och har därför färre bekvämligheter än textilstranden.

 

Uppland

Rullsands nakenbad (Gävle)

Detta nakenbadet ligger i anslutning till Rullsands camping och ligger på den nordliga delen av stranden. Det finns en liten del av sandstranden där man emellanåt finner andra nakenbadare. Den största delen av nakenbadet är ett klippbad mot norr. Det finns betalparkering och ett få gratis platser i anslutning till badet. Närmaste busshållplats ligger bara ca 10 minuters promenad från stranden. Men kolla din bussresa noga innan. De kommer inte särskilt frekvent.


Produkten har blivit tillagd i varukorgen