Vanliga sexmyter

Vanliga myter om sex!

Sex är ett mytomspunnet ämne fullt med myter, missförstånd och okunskap. Det diskuteras vilt om hur ofta de olika könen tänker på sex och de bästa sätten att göra någon upphetsad. Följ med medans vi reder ut några vanligt förekommande sexmyter.

 

Sexmyt 1: Bara kvinnor kan få multipla orgasmer!

Det är dags att slå hål på denna myt en gång för alla. Multipla orgasmer är väldigt mycket vanligare bland kvinnor än män, men detta betyder inte att män är inkapabla till detta. En studie publicerad i Sexual Medicine Reviews visar att åtminstone 6% av män har multipla orgasmer. För vissa män kan stimulering av prostatan hjälpa, medans andra lyckas uppnå detta helt utan prostatamassage.

En stark bäckenbottenmuskulatur och en avslappnad inställning till din sexualitet och njutning ökar chanserna att uppleva multipla orgasmer. Du kan läsa mer om hur du stimulerar prostatan och kan uppnå en prostataorgasm vårt blogginlägg om prostataorgasmen!

multipla orgasmer

 

Sexmyt 2: Tantrisksex leder till timlånga orgasmer

Tantrisksex kan i få ord beskrivas som en meditativ och lugn form av sex som lägger fokus på den sexuella energin och resan. Det vill säga att målet inte är att få en orgasm utan att befinna sig i stunde, endast fokusera i nuet och på sina fem sinnen. Penetration och orgasm är inte slutmålet för tantra. Istället ligger fokus på välmående, acceptans och självinsikt. Tre grundpelare i sexuellt välmående.

Genom att fokusera på långvarig och gemensam njutning blir sex skönare och ger upphov till nya sexuella upplevelser. Ett förlängt förspel kan ge starkare och längre orgasmer, men förvänta dig inga timslånga orgasmer. Den längsta dokumenterade orgasmen är trots allt “bara” 45 sekunder.

Tantrisk sex

 

Sexmyt 3: Män tänker på sex var sjunde sekund

Denna myt har man hört sedan mellanstadiet. Män tänker bara på en sak, sex. Dessutom görs det var sjunde sekund! Det vill säga 514 gånger per timme. Låter det orimligt? jo det är för att det är det, om du inte jobbar på Vuxenkul det vill säga! 

En studie från The Journal of Sex Research påvisade att det snarare rör sig om ca 19 gånger om dagen. Detta är inte de påstådda 514 gångerna per timme, men det är ändå nästan dubbelt så mycket som kvinnorna i studien. Studien visade att män oftare än kvinnor tänker på sina behov, såsom hunger, sömn och sex. Enligt studien tänker tjejer på sex i snitt 10 gånger dagligen. Självfallet varierar det från person till person.

Aroused loki

 

Sexmyt 4: Grymt sex kommer naturligt!

Detta är tyvärr en alltför vanlig inställning till sex. Antigen har man det eller så har man det inte, det kommer ju naturligt. Det är förvisso till viss del sant, det kommer lika naturligt för oss som att röra på oss, äta och sova. Men när vi har problem med dessa saker är det inga konstigheter att söka hjälp från läkare, dietist eller sömnterapeut. Ibland kan man behöva professionellt stöd från sexolog, läkare eller terapeut. Och det är helt ok!

Dessutom är sex som en dans med en partner och alla har sin egna stil, så ibland kan det ta tid och arbete att hitta den perfekta rytmen för er båda! Ett äss i rockärmen som fungerat väl tidigare kanske inte känns så bra för din nuvarande partner.

Ditt sexliv är en ständig resa. Njut av äventyret och upplevelsen. Var stolt över din sexualitet och våga vårda din sexuella sida.

övning sex

 

Sexmyt 5: Man behöver inte använda kondom när man har analsex

Vare sig man har oralt, analt eller vaginalt sex är kondomer det enda skyddet mot könssjukdomar vid penetration. Dessutom krävs bara en enda sädescell för att befrukta ett ägg, så risken finns alltid att sädesvätska hittar sin väg upp i slidan. Sex har trots allt en tendens att bli lite kladdigt.

använd kondom

 

Sexmyt 6: Samtycke handlar om sex

Många tror att samtycke enbart handlar om sex. Men samtycke är ett ämne som rör många av livets aspekter. Samtycke är till exempel av största vikt i alla typer av relationer. Att hålla en ständig kommunikation om behov, förväntningar och gränser gynnar inte endast personliga relationer, utan är även en perfekt utgångspunkt för professionella relationer.

Samtycke och sex

 

Sexmyt 7: Drar man ut innan sprut blir det ingen bebis

Den mytomspunna “pull-out”-metoden är för den modige som tycker rysk roulette låter som en kul grej. Försats innehåller vanligtvis inga spermier. Men det är möjligt för spermier att hitta sin väg till försatsen. Då spermier kan överleva en hela 4,5 timmar i mannens urinrör kan en tidigare utlösning vara en riskfaktor.

Det är inte heller lätt att tajma rätt alla gånger. Pull out-metoden är definitivt en riskabel metod. Kondom är det absolut säkraste skyddet mot en oönskad graviditet. 

Sen mens gravid

 

Sexmyt 8: Sex bränner många kalorier

Om det nu ändå vore så! Då hade nog hot yoga-passen sett helt annorlunda ut. Tyvärr bränner en timme sex endast mellan 170 - 300 kalorier. I medel varar ett samlag dock endast i ca fem minuter, vilket motsvarar 14-25 kalorier. Detta kan jämföras med en promenad på fem minuter. 

Men även om sex kanske inte gör dig fit så är det fortfarande viktigt för ditt fysiska välmående. Intimiteten och njutningen är avstressande och höjer humöret! Dessutom är sex betydligt roligare än gymmet. 

Sex bränner kalorier

 

Sexmyt 9: Viss mat ökar din sexlust

Afrodisiakum i form av mat, dvs lustökande mat, är högst debatterat och inga studier påvisar några konklusiva effekter på testgrupper. Placeboeffekten är en av förklaringarna för de upplevda effekterna, men människor är även väldigt visuella varelser så kanske kan suggestiv mat hinta till en het efterrätt?  

Det betyder dock inte att mat och sexuellt välmående inte har en relation. Ostron är rika på zink vilket är en vital mineral och viktig för god spermieproduktion. Mörk choklad innehåller stora mängder av aminosyran L-arginin vilket har en kardiovaskulär effekt som ökar blodflödet, även till genitalierna.

Mat som gör dig kåt

 

Sexmyt 10: Kvinnor tittar inte på porr

Att kvinnor inte kollar på pornografi är en vanligt förekommande myt. Men kvinnor konsumerar faktiskt en hel del porr! Under 2019 beräknades 35% av svenska besökare på Pornhub vara kvinnor. Dessutom står kvinnor för 37% av streamingen av bögporrfilmer!

Love is sexy

 

Sexmyt 11: Kvinnor kommer enklast av att bli påsatta

I en studie publicerad i Journal of Sex & Marital Therapy utförd på kvinnor mellan 18 och 94 år fann man att en bara 18,4% av kvinnor kunde komma av endast penetration. 36% nämnde stimulering av klitoris som en avgörande faktor i orgasmens intensitet.

De avgörande faktorerna för orgasmens kvalitet visade sig vara:

1. Att bygga upp upphetsningen under en längre period. 

2. Ha sex med en partner som vet vad du tycker om. 

3. Ha ett emotionellt band till personen du har sex med. 

4. Inte vara stressade med tid 

5. Få klitoris stimulerat under sexets gång! 

Klittan är den magiska knappen till njutning!

Stimulera klitoris

 

Sexmyt 12: Sex påverkar din atletiska förmåga 

Om man sett många filmer eller haft en partner som dedikerat sitt liv till sin atletiska passion så kanske denna myten inte bara låter bekant. Kanske har den till och med cock-blockat dig. Men sex innan atletisk prestation är enligt en studie från 2016 fördelaktigt och förbättrar prestationsförmågan. Studien rekommenderar två timmars paus mellan aktiviteterna, så du hinner återhämta dig, you naughty thing!

Sex och träning

 

Sexmyt 13: Att ha sex när du är gravid kan sätta igång förlossning.

Denna myt är så pass vanlig att många läsare kanske till och med fått det föreslaget av sina läkare för att uppmuntra till förlossning. Även om du har hört myten från din läkare eller på TV så är forskningen inte fullt lika övertygad. En studie publicerad i Obstetrics & Gynecology fann att kvinnor som hade sex de sista tre veckorna av graviditeten var havande under en längre period. Kvinnor som hade sex under dessa tre veckorna bar i snitt barnet under 39,9 veckor. Mammorna som inte hade sex hade en kortare graviditet på 39,3 veckor. 

Men oroa dig inte. Såvida inte din läkare eller barnmorska har avrått dig från att ha sex så är det fullt säkert att njuta under graviditeten, sexy mamma!

Ha sex gravid

 

Sexmyt 14: Män blir kåta snabbare än kvinnor.

Enligt en studie publiserad i The Journal of Sexual medicine med 28 män och 30 kvinnor blir män och kvinnor sexuellt upphetsade lika fort. Nivån av sexuell upphetsning mättes genom att kontrollera hur snabbt genitalierna nådde sin maximala temperatur när testpersonerna såg erotiskt material. Istället verkar andra faktorer såsom mentalt tillstånd och attraktionsnivåer vara av större vikt i hur snabbt man blir upphetsad. 

sexmyt kåthet

 

Sexmyt 15: Fittan blir slapp om man har många sexpartners!

Man kan inte avgöra hur många sexpartners någon haft. Vaginan är otroligt töjbar men återgår snabbt till sin vanliga storlek. Så även om man haft många sexpartners eller partners med stor penis kan ingen avgöra det. Hur tajt det är beror på genetiska faktorer och hur era kroppar passar ihop.

Sexmyt om töjd vagina

 

Sexmyt 16: Män är alltid redo och sugna på sex!

Detta är inte bara en myt men även en väldigt osund övertygelse som sätter stor press på många män. Att anta att någon alltid är kåt och villig är bristfälligt sexuellt ansvar och farligt. Pressen att prestera sexuellt gör det även svårare för många att få upp och behålla en erektion. Genom att ge både dig och din partner gott om tid att bygga upp lusten och trygghet tillsammans har ni bättre sex.

Män är inte alltid kåta

 

Sexmyt 17: Man kan inte bli gravid när man har mens

Även om de är osannolikt att bli gravid när man har mens så är det inget bra preventivmedel. Kvinnor kan ha kortare menscykel och kan även förkortas vid sjukdom eller stress. Avslutningsvis kan sädesceller kan överleva i slidan i upp till 5 dagar! Detta kan ge spermierna gott om tid att vänta in ett ägg att befrukta.

 


Produkten har blivit tillagd i varukorgen